top of page
  • Foto van schrijverJuf Joni

De tijdslijn van België

Bijgewerkt op: 24 jan. 2023



https://wikikids.nl/Belgi%C3%AB (over de onafhankelijkheid van België)













De eerste Nederlandse plaats met elektrische straatverlichting was in 1886 en in België was dat in 1887 Borgerhout. Ninove was de eerste Vlaamse stad die in 1890 integraal voor elektrische verlichting opteerde. (bron: Wikipedia)


De eerste Belgische treinrit is een historische gebeurtenis die plaatsvond op 5 mei1835. Op die dag werd de spoorlijn tussen Brussel en Mechelen geopend en reed er voor de eerste maal in de geschiedenis een trein op het Europese continent. De rit bestond uit een konvooi van drie stoomlocomotieven van Britse makelij die achter elkaar het traject aflegden met aan boord in totaal 900 genodigden. Deze rit luidde het begin in van de rijke geschiedenis van de Belgische spoorwegen en vormde de drijfveer van het industriële succes van België in de 19de eeuw.

(bron: Wikipedia)


De E40 tussen Brussel en de Belgische kust is de oudste snelweg van het land. Reeds in de jaren 1930 begon men met de aanleg van dit wegvak; tussen Beernem en Loppem in 1937. In 1940 was het deel tussen Aalter en Jabbeke opengesteld voor het verkeer, maar in 1942 moesten de werkzaamheden door de Tweede Wereldoorlog stilgelegd worden. In 1948 werd verder gegaan met de bouw, zodat in 1949 het deel tussen Drongen en Aalter opengesteld kon worden. In de eerste helft van de jaren '50 volgden de verdere delen tussen Brussel en Oostende, waarbij het deel tussen Brussel en Aalst in 1956 als laatste werd opengesteld. In de jaren '70 is het deel tussen Brussel en Brugge verbreed naar 2x3 rijstroken.


Kleurentelevisie is een uitvinding die in Japan en Verenigde Staten verscheen op 23 september 1965 en daarna ingang kreeg in andere landen. In Nederland werd kleuren-tv op 21 september 1967 geïntroduceerd en in België op 1 januari


1971. (Bron: Wikipedia)




In België bestaat er al sinds 1889 een wet op kinderarbeid, die in de loop der jaren werd aangepast. Als basisprincipe is het in België verboden om kinderen arbeid te laten verrichten. Concreet gaat het om kinderen jonger dan 15 jaar die nog voltijds leerplichtig zijn. Er zijn wel enkele uitzonderingen voor een beperkt aantal activiteiten, denk bijvoorbeeld maar aan kinderen die figureren in een film of soap of kinderen die helpen in het huishouden of bij activiteiten van een jeugdbeweging.


De eerste publieke filmprojectie in België vond plaats op 1 maart 1896 in de Koningsgalerij in Brussel. In de jaren daarna was er een grote bedrijvigheid, eerst onder invloed van de Franse industrieel Charles Pathé. Een van zijn assistenten, Alfred Machin, stichtte de eerste productiestudio in 1910; sommige van zijn films worden nog steeds bewaard in het Koninklijk Belgisch Filmarchief in Brussel. De eerste Belgische filmproducer was Hyppolyte De Kempeneer, die verschillende films produceerde totdat zijn studio in 1923 afbrandde.



28 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page